Bornholm

Jeg var, som stort set alle andre i min generation, på Bornholm i 7. klasse. Det var en tur jeg primært husker for søsyge, at jeg fik hugget alle mine armbånd (det var i firserne, så der var mange!) i en svømmehal og at en af drengene tømte det meste af en deodorant ned i min taske, så jeg på hele turen lugtede umiskendeligt af Kouros. Men nu har jeg været på Bornholm igen, og jeg kan ikke sige andet end at der er for fedt og at jeg helt sikkert skal derover igen!

Jeg boede på Hotel Fredensborg i Rønne, og det ligger lige ned til Østersøen, så jeg faldt i søvn hver nat til lyden af bølgernes skvulpen, og findes der måske noget bedre i hele verden? Nej, det gør der nemlig ikke. Men bortset fra det lavede jeg ikke rigtig andet end at spise noget virkelig god mad og gå ture. Til sidstnævnte kan jeg anbefale Døndalen, Bisonskoven, Balka Strand, Paradisbakkerne og pretty much alle andre steder på Bornholm. Damn, der er smukt! Jeg går og overvejer en cykeltur rundt derovre, lidt à la den tur, jeg var på i 7. klasse, bare uden millionbøf og sovesale. Jeg vil fx rigtig gerne prøve at bo på Melsted Badehotel eller Stammershalle Badehotel. 

Vidste du, at et pindsvin hedder en jylkat på bornholmsk?  Det er da fantastisk!

 Foto: Andrea Bak, Kadeau Bornholm, maj 2014

Foto: Andrea Bak, Kadeau Bornholm, maj 2014

Kadeau

Jeg kunne sagtens finde på at tage til Bornholm udelukkende for at spise på Kadeau. Restauranten ligger helt ud til havet i hvad der mest af alt minder om en eller andens hyggeligt indrettede sommerhus, og maden er helt og aldeles suveræn. De tre barndomsvenner Rasmus og Magnus Kofoed og Nicolai Nørregaard åbnede restauranten i 2007 som en cadeau til deres fødeø – deraf navnet Kadeau. Nogle år senere åbnede de også en restaurant i København, og den fik en Michelinstjerne i 2013. Kadeau Bornholm ville helt sikkert også have en stjerne, hvis der ellers boede over en halv million mennesker i Pedersker, men det gør der heldigvis ikke. De tre venners mission er at definere en ny, bornholmsk smag, og de eksperimenterer da også lystigt med alt fra urter samlet på stranden af Rasmus Kofoeds forældre, lokalt malet ølandshvede og grønsager dyrket i en af restaurantens egne køkkenhaver. Du kan få menuer i forskellig størrelse, og nu hvor du alligevel er der og har tegnebogen fremme, skal du da have Bornholmerbank, som er den store menu. Der var både porreskud, tørrede rødbeder, friske og fermenterede asparges, og kylling, der var stegt i ovnen med en masse hø, så det næsten var blevet røget og hvad der føltes som tusind andre ting. Hvis du ikke drikker – eller bare ikke magter en hel vinmenu, kan jeg på det varmeste anbefale den tilhørende most-menu. Den består, ligesom maden, af forskellige lokale råvarer, der er syltet, fermenteret og mostet til den store guldmedalje. Det er utrolig dejligt at kunne få noget uden alkohol, som alligevel komplimenterer hver ret på bedste vis, og jeg fortrød ikke mit valg – tværtimod følte jeg, at jeg fik meget mere end dem, der drak vin. Og jeg fik ikke tømmermænd!

  Foto: Andrea Bak, Kadeau Bornholm, maj 2014

Foto: Andrea Bak, Kadeau Bornholm, maj 2014

Lov i Listed

De fleste ved, at det ikke er ligegyldigt hvad man spiser sin mad af, og jeg blev meget forelsket i de fine tallerkner, skåle og fade, maden på Kadeau blev serveret på. Det bliver altsammen lavet hos Hos Torben og Susanne Lov i Listed, og det bliver til i tæt samarbejde med Kadeau-folkene. Al deres keramik er inspireret af den bornholmske natur, og de har en meget hyggelig butik, som klart er et besøg værd. 


 Foto: Andrea Bak, B's Fiskeværksted, maj 2014

Foto: Andrea Bak, B's Fiskeværksted, maj 2014

B's fiskeværksted

Man kan ikke sige Bornholm uden at sige røget sild. Sildene kommer ikke længere fra Østersøen, men fra Nordsøen, men de bliver stadig røget på Bornholm. Nogle af øens bedste røgede sild får du hos B's Fiskeværksted på Svaneke Havn. Her sørger Jan Gildam selv for at ryge sild, kartofler og andet godt, så du som gæst altid får det bedste og mest friske direkte fra røgeovnen. Fiskeburgeren eller en omgang fish'n chips er også værd at gå ombord i – portionerne er kæmpe, så kom sulten eller sammen med en, du kan dele maden med.
 

 Foto: Andrea Bak, Hallegård, maj 2014

Foto: Andrea Bak, Hallegård, maj 2014

Hallegård Gårdbutik

Bertha og Jens Nikolaj Nielsen boede på Hallegård omkring år 1900 med deres fem børn.
Bertha lavede selv sildesalat, spegepølser, lungepølser, blodpølse og andre bornholmske specialiteter, og de bliver stadig lavet på Hallegård. I mange år har de samlet gamle bornholmske pølseopskrifter ind fra husmoderforeninger, gamle slagtere og koner ude fra gårdene, og du kan smage det alt sammen i deres hyggelige gårdbutik i Østermarie. Du kan købe lækre bornholmertapas med hjemmebagt brød til at spise i cafeen, eller du kan købe en spegepølse med hjem, enten til dig selv som en souvenir, eller som gave til en madglad person, du holder af. Gårdbutikken har åbent hele året, og du finder desuden Hallegårds salgsvogn i Allinge, Svaneke, Nexø og Rønne forskellige dage om ugen. Se hvor og hvornår på hjemmesiden. I gårdbutikken kan du også købe lokalt produceret honning, sennep og andre specialiteter.

 

Christianshøjkroen

På Christianshøjkroen bliver maden både tilberedt og serveret med hjertet. Det meste af serveringspersonalet er nemlig udviklingshæmmede, der går op i deres arbejde med liv og sjæl. Det er smittende livs- og arbejdsglæde, når det er allerbedst. Kroen ligger inde i Almindingen, Danmarks tredjestørste skov. Der er utrolig smukt og et helt perfekt sted at nyde den fireretters skovfrokost, som er kroens varemærke.

 

Kjærstrup Chokolade

På få år er Bornholm blevet det nye slik-mekka. Lakrids, karameller, bolsjer, vingummi og chokolade produceres i rå mængder på øen, og det er en sand fest for os, der sætter pris på slik af god kvalitet. Har man først én gang smagt flødebollerne fra Kjærstrup Chokolade i Snogebæk, er man hooked. Jeg er i hvert fald. De smager friskt og let, og så har de en bund af kiks, som jeg klart foretrækker fremfor den populære, men også meget kvalme bund af marcipan. Kiksen dyppes i chokolade inden skummet kommes på, og på den måde indkapsles sprødheden, så du får en knasende bund i stedet for den seje, papagtige bund, man kender fra tarvelige supermarkedsflødeboller. Jeg fik æren af at prøve at lave mine egne flødeboller, og det var en ganske anden oplevelse at gøre det i Kjærstrups chokoladefabrik end hjemme i køkkenet. Flødebollerne tørres i en 12 meter lang tørre-tunnel, som også bruges til de fyldte chokolader, og det var ret meget ligesom juleaften at stå og vente på at ens flødeboller kom glidende ud i adstadigt tempo. Om sommeren kan alle komme ind og lave flødeboller en dag om ugen. Ved siden af fabrikken ligger en lille butik, hvor de også sælger den berømte softice, som også fås som milkshake med masser af lækker chokolade. Inden jeg forlod fabrikken med mine seks møjsommeligt fabrikerede flødeboller spurgte jeg Peter Kjærstrup hvor længe, de kunne holde sig. "Omkring ti minutter, plejer at være max," svarede han. De holdt dog noget længere hjemme hos mig, men de var stadig lækre og sprøde til sidste bid.
Kjærstrup har en butik i Fields, hvis du selv vil smage og ikke kommer forbi Snogebæk foreløbig.

 Foto: Andrea Bak, Kjærstrup Chokolade, maj 2014

Foto: Andrea Bak, Kjærstrup Chokolade, maj 2014