Dublin

Dublin har efterhånden sneget sig langt op på listen over mine yndlingsbyer. Der er hyggeligt, det er nemt at komme dertil, den er ikke for stor, men den er heller ikke for lille, der er masser af smuk natur lige om hjørnet, masser af god – og BRUN – mad og ikke mindst masser af kultur, dejlige pubber og god, irsk øl. Der er, ikke overraskende, en del turister i byen, især unge på drukferie, men hvis du bare holder dig væk fra Temple Bar, er det ikke slemt. Det er alligevel ikke der de bedste pubber ligger, så du går ikke glip af noget. Her får du en liste over nogle af de steder, jeg synes, du skal spise, og nogle af de steder, jeg synes, du skal se. Jeg har plottet alle stederne ind i et google map, som du kan gemme til hvis du en dag selv skal afsted. Og det skal du altså virkelig unde dig selv. Fáilte!


Her skal du spise

Jeg er en meget stor fan af det brune, irske køkken. Det kan du jo så tage som en advarsel ...

 Foto: Andrea Bak

Foto: Andrea Bak

Jo' Burger

Europas bedste burger får man hos The Bird i Tyskland, men Jo'Burger giver dem kamp til stregen - ØJ, det er godt! Og de har hjemmelavet lemonade og bedre fritter end The Bird. 

  Foto: Andrea Bak

Foto: Andrea Bak

Pichet

Inde i en udefra set lidt skummel gyde finder man den fineste, franske bistro, hvor man kan få boudin, moules og alt mulig andet henrivende. Oh lala! 

  Foto: Andrea Bak

Foto: Andrea Bak

Brownes Deli & Cafe

Her laver de en fuldkommen vidunderlig Irish Breakfast, som man kan spise, mens man sidder og kigger på de rige damer, der kommer hjem fra fitness og spiser havregrød med skummetmælk. Sandymount er Dublins Hellerup, men det er også en gammel fiskerlandsby, og man er tæt på havet, og der er ret fint. 

 

Hatch & Sons

Rigtig hyggelig restaurant-cafe, som ligger i kælderen og er nem at overse, så hold godt øje med skiltet på gitteret ved trappen derned. Her har de virkelig god irsk morgenmad, klassiske irske retter, og de har masser af kager, scones og andet herligt bagværk.

 

The Fumbally

Måske det bedste sted i hele verden at spise morgenmad og bare sidde at hænge. De laver al deres mad af lokale, økologiske grønsager og kød fra dyr, der har haft et godt liv. Stor buffet hver dag, masser af kager, god kaffe og vildt gode scrambled eggs med avocado og røget bacon. En af tjenerne ligner lidt Damien Lewis, og det er jo aldrig skidt.

 

Queen of Tarts

Alene navnet er jo forrygende, og det er deres kager, scones og te-anretninger også. Indretningen er lidt dukkehus-agtig, men også meget hyggelig. Der er to forskellige afdelinger i byen, men den i Cow's Lane er den hyggeligste.

 

Gallghers Boxty House

"The humble spud made beautiful" er deres slogan, og det gør de. Gryderetter, stuvninger og den klassiske Boxty, som er en slags madpandekage og mange andre klassiske irske retter veltillavet fra bunden og virkelig godt.

 

The Winding Stair

Boghandel i nederste etage og restaurant i øverste, med udsigt over floden og Ha'Penny Bridge. Meget dejligt sted med god mad og mange forskellige slags vin, som man kan købe glasvis, hvilket godt kan gå hen og blive lidt farligt, da de ikke er fedtede, når de hælder op.

 

The Pig's Ear

En restaurant i den lidt finere ende, men stadig med fokus på "rigtig mad", ofte med udgangspunkt i det irske køkken og med et middelhavsk twist. Jeg fik pork belly derinde første gang, jeg var i Dublin, og det er en af de retter, jeg drømmer særligt om, når jeg er sulten. Det er et godt tegn.

 

Carluccio's

Jeg er ligeglad, jeg f*cking ELSKER Carluccio's! Det er en kæde, men en af de bedre, og deres Caprese er forrygende, og det samme er deres brød. Så skal jeg ikke bede om mere.

 

The Hairy Lemon

The Hairy Lemon var efter sigende en gammel dranker, der i sin tid berigede Dublin med sin henrivende eksistens. Hans næse havde samme tekstur som en citron (og han har sikkert været gul i huden af druk) – deraf navnet. Han var så vellidt, at han fik en pub opkaldt efter sig. Her kan man få brun mad til det render en ud af ørerne, og drikke sig fuld samtidig med, hvis man vil. Dejligt sted!

 

The Cake Cafe

Et virkelig hyggeligt og lidt spøjst sted, der ligger inde bag en papirbutik, helt inde i gården. De har, som navnet antyder, masser af hjemmebagte kager, men også rigtig god morgenmad.


Her skal du drikke

Noget af det, jeg virkelig holder af ved Dublin – og ved Irland i det hele taget – er deres pubkultur. Du kan møde alle slags mennesker på pubben: gamle, unge, rige, fattige, familier, tosser og alt der imellem. Jeg er meget vild med det, ikke mindst fordi de altid har utrolig mange gode ting i baren. Jeg er ikke selv nogen stor fan af Guinness, men der er masser af andre muligheder. Cider for eksempel. Eller spørg bartenderen hvad der er hans favorit. Det kan kun ende galt på den gode måde.

  Foto: Andrea Bak

Foto: Andrea Bak

O'Donoghues Bar

Klassisk pub med livemusik hver aften, spillet af dygtige irske folkemusikere i alle aldre. Det er altid en fornøjelse at komme der, ikke mindst på grund af irernes forhold til deres store, rige folkemusikskat, som de er meget stolte af. Jeg har svært ved ikke at få en klump i halsen, når en hel pub stemmer i på en sørgelig sang.

O'Neills Bar & Restaurant

Endnu en klassisk Dublin-pub med god mad og masser af øl, ale, stout, cider osv. Klassiske, irske retter, fish'n chips og den slags. Meget dejligt.

 

The Duke Pub

En af Dublins ældste pubber og mødestedet for folk, der vil på The Literary Pub Crawl. Den bør så vidt muligt undgås: vi taler skuespillere, der læser højt af James Joyce osv. Men pubben er fin.

 

 


Det skal du opleve

  Foto: Andrea Bak

Foto: Andrea Bak

Francis Bacons atelier

Der er ingen anden maler hvis billeder har rørt mig som Francis Bacons. Han boede og arbejdede i London, men hans atelier er nu blevet flyttet til Hugh Lane Gallery, og det var næsten en religiøs oplevelse for mig at presse næsen flad mod glasruden, der afskærmer atelieret fra publikum. " I cannot work in places that are too tidy. It's much easier for me to paint in a place like this which is a mess. I don't know why but it helps me" sagde Francis Bacon selv om sit atelier. Det ligger i øvrigt lige ved siden af Dublin Writers Museum, som også er et besøg værd.

  Foto: Andrea Bak

Foto: Andrea Bak

Old Library

Et af de smukkeste, gamle bibliotekter, jeg har været i. Der kan være mange mennesker i kø til at se Book of Kells, så det kan godt betale sig at gå forbi flere gange. Heldigvis er det midt i byen og det er altid dejligt at slå vejen igennem Trinity College og beundre de smukke bygninger.


James Joyce Centre

Man kan ikke sige Dublin uden at sige James Joyce. I byens fortove er nedsænket forskellige messingplatter, som markerer de forskellige steder, som Leopold Bloom passerer i Ulysses.  Der hører en gratis podcast til, eller man kan tage på en guidet tur med en af guiderne fra James Joyce Centre. De er alle studerende med speciale i Joyce, så der er rig lejlighed til at nørde igennem. Både centeret og den guidede tur er virkelig spændende. Jeg anede fx ikke, at Ulysses også kan ses som en tur gennem den menneskelige fordøjelse, men det kan den åbenbart. Man behøver bestemt ikke have læst bogen for at være med – i så fald ville det nok være verdens dårligste besøgte tur.


St. Patrick's Cathedral

Helt vildt smuk og imponerende katedral, hvis man er til den slags. I butikken nedenunder har de nogle meget fine glasmosaikker til at hænge i vinduet.


Chester Beatty Library

Smukt, gammelt bibliotek, hvor man ikke bare må gå ind, men hvor der er rundvisninger hver dag. Meget anbefalelsesværdigt. Haven er også virkelig fin – lidt som en gammel klosterhave. Det er en meget særlig fornemmelse at sidde inde i den frodige have, omkranset af mure og kunne høre byens larm i det fjerne.


Irish Museum of Modern Art

Et dejligt museum med mange fine udstillinger og i virkelig flotte omgivelser.


Phoenix Park

Kæmpe park, som er et yndet udflugtsmål og meget smuk. Der er masser af flotte drivhuse, blomster og buske, som vil glæde enhver med hang til engelsk landskabskunst. Deres Tea Room er rigtig hyggeligt, og Farmleigh House er utrolig smukt.Og så en lillebitte smule shopping

Jeg er ikke den store shopper, men skal alligevel altid en smut forbi Debenhams, Marks & Spencer og Boots. Den nordlige del af byen, omkring O'Connell Street og Parnell Street er et godt sted at starte sin shoppingtur.


Brown Thomas

Et temmelig ekslusivt stormagasin, hvor de sælger Jo Malone-produkter, hvilket er min primære grund til at komme der.


Hodges Figgis

Åh, jeg dåner! Og køber mig fattig. Gang på gang. Vidunderlig boghandel.


Her skal du bo

Hvis du – som jeg – holder af Airbnb, er der masser af fine steder i Dublin, men hvis ikke, er her lidt muligheder, som jeg personligt har afprøvet og kan stå inde for.


Conrad

Femstjernet luksus lige ved St. Stephen's Green. Jeg var nær aldrig taget derfra igen – jeg kunne snildt have brugt et par uger på at sove og raide morgenmadsbuffeten.


Pembroke Townhouse

Hyggeligt bed & Breakfast-agtigt hotel i ambassadekvarteret. Lidt langt væk fra byen, hvis man ikke er frisk til bens. Der er meget larm fra gaden, så book et værelse væk fra gaden, hvis der er varmt, når du skal afsted.


O'Callaghan Mont Clare

Et gammeldags hotel med gulvtæpper og kæmpestore og meget bløde senge. Lidt slidt, men det gør ikke så meget, for der er hyggeligt og folk er søde.