Samsø

Den fine, lille ø er kun 27 kilometer lang, men smækfyldt af charme og oplevelser for hele familien. Midt mellem Jylland og Sjælland ligger den lige i smørhullet af Danmark og er både nem og hurtig at komme til.

Issehoved

Issehoved

 
nordby 2.png

Byvandring i Nordby

Nordby er Samsøs nordligste by, og var engang en af landets største landsbyer. Det er den ikke længere, men den er til gengæld blevet kåret som den bedst bevarede, og det er da også som at træde direkte ind i en Morten Korch-film, når man besøger Nordby, hvor smukke, stråtækte bindingsværkshuse ligger tæt omkranset om gadekæret. Hver onsdag kl. 19 i juli og de to første onsdage i august viser den pensionerede skolelærer Erik Ruus rundt i Nordby. Han har boet i byen siden 70'erne, og hvis Erik ikke ved det, er der ingen, der gør. En virkelig hyggelig og informativ oplevelse.

kaffe på havnen.png

M/S Tunø

Vil du gerne se Samsø fra søsiden, men er du ikke meget for kajak, er MS Tunø det rigtige valg. Det hyggelige træskib har fraget passagerer sikkert til og fra Tunø siden midten af tresserne, hvor Tunø Sogneråd lod M/S Tunø bygge for den svimlende sum af 200.000 kroner. Du kan tage en endagstur til Tunø, tage med på sælsafari eller på udflugt til Endelave. Se fartplan og priser på hjemmesiden.

Sams Island

Gin lavet på myrer, vodka lavet på kartofler og rom lavet af sukkerroer – alt sammen fra den samsøske natur. Sams Island er et lille, lokalt destilleri drevet af søde ildsjæle, og du kan komme med på fremvisning og høre alt om, hvordan de laver deres produkter. Læs mere her.

Morgenmad i haven

Morgenmad i haven

Under Valnøddetræet

Et af Samsøs helt nye Bed & Breakfasts ligger ugenert og stille mellem to rapsmarker lige udenfor Langemark. Her er fritgående høns på gårdspladsen, katte, en sød lille hund, en stor have med masser af træer og en hængekøje, og masser af plads til at nyde den superlækre, hjemmelavede morgenmad. Et perfekt sted for dig, som gerne vil bo godt og hyggeligt, uden at blive fuldstændig ruineret. Book her.

dirch passer bus.jpg

Rundvisning i Dirch Passers bus

Det er både populært og anbefalelsesværdigt at se Samsø fra en af de mange cykler, man kan leje overalt på øen, men en anden hyggelig måde at opleve Samsø på, er fra Svends gamle Chevrolet Six fra 1934. Det er den selvsamme bus, Dirch Passer kørte rundt i i filmen "Bussen". En tur tager omkring to en halv time og undervejs vil Svend fortælle sandfærdige løgnehistorier i det klassiske, rolige Samsø-tempo. Læs her.

mårup østerstrand.png

Samsø Labyrinten

Man skulle ikke umiddelbart tro det, men verdens største labyrint ligger faktisk på Samsø. Ideen fik ægteparret Karen og Erik Poulsen, da de fik deres granskov tilbage efter at den havde været forpagtet til juletræsplantage, og var stort set ufremkommelig. De lod en masse træer fælde og har desuden plantet løvtræer, sådan at den 60.000 kvadratmeter store labyrint i dag ikke alene er stor, men også fuld af fugle og andre dyr. For at gøre oplevelsen mere spændende, får man udleveret en stifinder med spørgsmål variende i sværhedsgrad og emne, så den passer både store og små, og svarer du rigtigt, bliver du ledt på rette spor, og svarer du forkert, bliver du ledt på vildspor. Her er masser af timers suveræn underholdning for både børn og voksne, og Karen og Erik forsikrer om, at alle, der er gået ind i labyrinten også er kommet ud igen. Læs mere her.

skipperly.jpg

Skipperly

Skipperly ligger på Ballen havn, og at spise her er lidt som at spise hjemme hos sin mormor. Væggene prydes af gamle fotografier fra Samsø og de klassiske malerier af fiskeren med sydvest og pibe, og portionerne er store og fyldt med kærlighed. Menuen varierer alt efter sæsonens og Samsøs udvalg af råvarer, og vil du have eftermiddagskaffe, er der altid to slags hjemmebagt kage at vælge imellem.

Ilse Made Hotel

Havudsigt og højlandskvæg lige udenfor vinduet og en masse, dejlig fred og ro – og så ovenikøbet en restaurant med noget af øens bedste mad. Et hotel i den mere luksuriøse ende af skalaen, men uden at priserne er horrible. Book her.

Sejl en tur i kajak

Uanset om du er rutineret kajakroer eller aldrig har siddet i en kajak før, er det en fantastisk oplevelse at se Samsø fra søsiden. Udgangspunktet er den utroligt smukke Stauns fjord, hvor der lavt vand og næsten altid læ. Vivi Petersen og Bent Nielsen, der ejer firmaet, er begge uddannede kajakinstruktører og naturvejledere, og skal nok sørge for, at begyndere ikke sendes til havs uden kyndig vejledning. Du kan leje en kajak for en dag eller booke et kursus for begyndere eller en individuel tur. Læs mere her.

ulrik witt.jpg

Ulrik Witts Hus

I mange år havde billedkunstneren Ulrik Witt og hans hustru Jonna en butik i Volden i Aarhus, men i dag har de flyttet butikken til Samsø. Her er butik og privatbolig slået sammen, og alt hvad man kan se, er til salg. Samtidig får du en god historie med på vejen, for Ulrik Witt er altid god for en røverhistorie eller to. Læs mere her.

smagen af øen.jpg

Smagen af Øen

I den gamle købmandsgård kan du købe nogle af de mange specialiteter, som Samsø er så rig på, som fx "Hal-eller"-snapsen, som har fået sit navn fordi de gamle samsinger efter sigende altid drak en dram klokken halv elleve om formiddagen. Læs mere her.

vadstrup.jpg

Vadstrup 1771

Så bliver det ikke mere idyllisk! Pensionatet ligger i den gamle Vadstrupgård, stråtækt bindingsværk midt i grønne marker og meget langt væk fra hverdagen. Værelserne er simple med bad på gangen for de flestes vedkommende, og alle er lyst og smukt indrettet. Vadstrup1771 har desuden en fin restaurant, et galleri og en butik.