Shetlandsøerne

Shetlandsøerne er et fascinerende og smukt sted, der lynhurtigt kryber ind under huden på én. Især hvis du er natur-nørd! Jeg skal helt sikkert tilbage igen.

Her får du mine bedste tips til de dejlige øer, både til hvad du skal se, hvor du skal bo og hvordan du kommer omkring.

 
 
Broch of Clickimin.

Broch of Clickimin.

Lidt historie ...

For 500 år siden var øerne dansk/norske, og det ville de sikkert have været endnu, hvis Kong Christian I havde været bedre til det med penge. Da hans 13-årige datter Margrete i 1469 blev gift med Jakob III af Skotland, havde han ikke penge nok til medgiften. I stedet pantsatte han Orkney- og Shetlandsøerne, men da han så endelig fik skrabet medgiften sammen, beholdt Jakob III både penge og øerne – og Margrete. (Hun døde i øvrigt på Stirling Castle i en alder af 30 år). Så reelt set er Shetlandsøerne stadig danske, og mange af de lokale så gerne, at de blev en del af Skandinavien.

Øerne ligger så langt mod nord, at de altid har haft meget mere med Norge og Danmark at gøre end med resten af Storbritannien, og der findes stadig en indædt modvilje mod Skotland blandt de lokale. Grunden til det er en lang historie, der kort kan koges ned til, at de skotske lairds kom til øerne og opførte sig som idioter. Lidt ligesom englænderne i Irland.
 Stednavnene bærer stadig præg af det skandinaviske ophav, og den lokale dialekt har samme melodi som dialekten i Thy, og mange udtryk vil man også kunne kende derfra. Det var dejlig hjemligt.


Lerwick

Hovedbyen har fået sit navn fra vikingerne, der døbte den Leirvik – Lervig. Det er en hyggelig, lille by med to supermarkeder (et i hver sin ende af byen) og en pittoresk, lille bymidte med smalle gader og små butikker. Gennem de seneste år er Lerwick blevet et yndet mål for amerikanske krydstogtskibe, og mange af butikkerne bærer præg af at være målrettet rige, gamle amerikanere med få timer til rådighed i byen. Så der er masser af sweatre og søpapegøje-dimser!

Byens bedste fish’n chips får man på The Fort Cafe, der ligger lige midt i byen. Har du set tv-serien Shetland, kender du uden tvivl The Lodberries, som er en række gamle, smukke huse, der praktisk talt ligger ude i vandet. Jeg nåede ikke museet i denne omgang, men det er på min liste. En nærmere gennemgang af byen og dens seværdigheder finder du her.

The Lodberries

The Lodberries


Hvem kigger på hvem?

Hvem kigger på hvem?

Bressay

Øen ligger lige ud for Lerwick, og der er en kort færgetur derover. Færgen sejler hele dagen. Jeg gik fra færgen og ud til Bressay Lighthouse, hvor jeg havde hørt, at der var spottet en stor flok spækhuggere i dagene op til. Desværre var der en bryllupsfest i fyrets feriebolig, så der var masser af larm og ingen spækhuggere. Æv. Men turen er smuk uanset, og hvis man fortsætter op ad bakken ved fyret, er der masser af søpapegøjer på klipperne og en fantastisk udsigt. På havnen, nær færgelejet, så jeg en havodder (som jeg dog desværre ikke var hurtig nok til at få et billede af), og lidt længere ude en sæl. Der var også masser af strandskader og en enkelt regnspove.

 

Noss

Helt sikkert værd at stå tidligt op for!

Helt sikkert værd at stå tidligt op for!

Øen er ubeboet af mennesker, men hjemsted for hundredevis af havfugle-kolonier. Man kan ikke komme i land, men man kan se fuglene enten fra Bressay-siden eller fra en båd. Jeg tog en solopgangs-tur med en lokal skipper, som har indrettet sin båd med et særligt rør, som han fodrer sulerne med. Så styrtdykker de lige om ørerne på en for at få fat i fiskene, og det er en fantastisk oplevelse! Ikke mindst at se sulerne forfølge båden, når man sejler derfra. Båden er indrettet med både sidde- og ståpladser, og han sejler helt tæt på klipperne, så man kan se alle fuglene på tæt hold. Turen jeg tog kostede 40 pund og begyndte kl 5.30 fra havnen i Lerwick. Det var fantastisk at se solen stå op ude på vandet - og det bedste af alt: de amerikanske krydstogt-turister kan ikke nå med på den tidlige tur. Det er en stor fordel!

Sulerne dykker ved Noss

 

Sumburgh Head Lighthouse

2018-07-17 15.15.29.jpg

Den allersydligste spids af Shetland, hvor man bla. finder lufthavnen. Ved fyret yngler tusindvis af havfugle som fx søpapegøjer, lomvier, havterner, alk og tejst. Jeg tog bussen fra Lerwick mod lufthavnen og gik de sidste kilometer op ad bakken til fyret. Der er en cafe, men jeg havde madpakke med, som jeg delte med en meget nærgående måge, som efter alt at dømme aldrig havde fået mad i hele sit liv.

Der er en fantastisk udsigt deroppe fra, og man kan vandre ned ad stier mod havet og i det hele taget bruge mange timer der. Man kan parkere halvvejs oppe mod fyret, hvis man er i bil.

Der vrimlede med søpapegøjer, som må være noget nær det mest nuttede i verden næst efter kattekillinger. Jeg ELSKER dem, og jeg bliver så glad af at kigge på dem. De opfører sig fuldkommen som små, gamle mennesker i et boligbyggeri, når de kommer trompeterende ud ad deres huler for at kigge ned til underboen, drejer omkring og trompeterer tilbage igen. Nååårh!

På vejen derop blev jeg angrebet af havterner, fordi jeg efter deres mening kom for tæt på deres yngleplads (en halv kilometer væk …) Forestil dig hvis en hættemåge og en mursejler fik en virkelig sur unge, og så har du den. Den er virkelig smuk og elegant at se på, men den er pissesur og agressiv, når den har unger. Den hysser og skriger og dykker efter hovedet, mens den skider og kaster op. Hyggelig fætter. Heldigvis blev jeg ikke ramt.

 

Mousa

Vind i håret

Vind i håret

Endnu en ubeboet ø med et fantastisk fugleliv. I Mousa Broch, som er et meget velbevaret tårn fra jernalderen yngler hundredevis af stormsvaler, og ved solnedgang kan man stå inde i det mørke tårn og se, når de vender hjem fra havet med mad til deres unger. Det er en fantastisk oplevelse! Det koster 25 pund, og båden sejler fra det lille færgeleje ved Sandwick kl. 22:30 på udvalgte dage. Man skal booke på forhånd.

Man kan også tage derover om dagen og bare gå rundt og nyde landskabet. Det koster 16 pund, og båden sejler kl. 11.30, undtagen søndag, hvor den sejler 13.30. Der er ingen ture om lørdagen. Der sejles fra april til slut september, og man behøver ikke booke på forhånd. De tager kun kontanter.

 

West Burra

Som med alle andre steder i verden, er den shetlandske vestkyst mere forblæst og rå, end østsiden. Landskabet her er mere klassisk skotsk, og selv om man ikke er langt væk fra Scalloway, føles det langt væk – måske fordi der ingen turister er.

Jeg tog bussen ud mod Hamnavoe, stod af lige før byen og gik ned ad vejen mod Papil til Sands of Meal. Det er en meget smuk sandstrand, der næsten ligner noget fra Middelhavet, og herfra kan man gå ad en sti rundt langs kysten tilbage til Hamnavoe. Der er 5-6 km. og det er en meget smuk tur.

Du kan finde en nærmere gennemgang af ruten her.

Dér gad jeg godt sidde og skrive!

Dér gad jeg godt sidde og skrive!

 

Hermaness Nature Reserve

Shetlands nordligste punkt og et meget, meget smukt område med masser af fugle. Der er bygget gangstier med skridsikkert underlag hele vejen fra parkeringspladsen og ud til klipperne mod vest. Fortsætter man nordpå derfra kommer man op hvor man kan se Muckleflugga Lighthouse, som er det nordligste punkt i Storbritannien. Udsigten er storslået, og der er masser af fugle som fx søpapegøjer og storkjover. De første er nuttede og fredelige, mens de andre er mere kradsbørstige. Jeg kom lidt for tæt på en af deres reder og fik et ordentligt gok i nødden bagfra af en voksen. Jeg så også engpiber og hjejle.

For at komme til Unst og Hermaness bookede jeg en dagstur med David Malcolm fra Discover Shetland. Han er pensioneret læge og har boet på Shetland det meste af sit liv. Det var en fantastisk dag, og han er sød, vidende og virkelig godt selskab. Jeg gav 140 pund for hele dagen inkl. færger.

 

Keen of Hamar

Den lille hvide blomst mellem de to sten er Shetland Mouse Ear.

Den lille hvide blomst mellem de to sten er Shetland Mouse Ear.

Måske et af de mest underlige og overraskende steder på hele Shetland, som ligger lige syd for Haroldswick. Set fra parkeringspladsen ligner det et månelandskab, men når man først kommer derind, ser man hurtigt, at der vokser en masse små planter og blomster mellem de mange sten - som også er virkelig flotte i sig selv på grund af de specielle geologiske forhold på Unst. Her vokser blandt andet, som det eneste sted i hele verden, den lille, hvide blomst Shetland Mouse Ear (eller Edmonston’s chickweed), vild timian, engelsk græs (kongens knapper), northern rock cress, hoary whitlow grass, scurvy grass, stone bramble, sea plantain, thrift, og Norwegian sandwort. De har sikkert alle et navn på dansk, men dem kender jeg ikke. Flotte er de dog - især fordi mange af dem også vokser andre steder, men i normal højde, hvor de alle her er miniputter, der gemmer sig mellem stenene.

 

SÅDAN KOMMER DU TIL SHETLANDSØERNE

Mange forskellige slags passagerer på færgen.

Mange forskellige slags passagerer på færgen.

Man kan enten flyve eller sejle til Shetlandsøerne. Færgen er lidt mere stabil end flyene, som er små og ofte bliver aflyst pga. vejret. Færgen sejler fra Aberdeen og tager 12 timer. Man sejler kl. 19, så man skal sove ombord. Den billigste kahyt (med køjer) koster omkring 2.000 kr. t/r. Jeg havde en såkaldt “sleeping pod” i et rum med ca. 30 andre “pods”, og det er en slags afskærmet flysæde med benstøtte, så man næsten kan ligge ned og sove. Det er billigt (omkring 20 pund pr. vej), men det er dog ikke noget, jeg kan anbefale, da jeg sov virkelig dårligt – men det blev simpelthen for dyrt for mig med min egen kahyt. Næste gang jeg skal til Shetland vil jeg ikke vælge færgen. Jeg har et lidt gammeldags romantisk forhold til færger, så jeg tænkte, at det nok ville blive en dejlig oplevelse. Det viste sig dog at være en temmelig kedelig affære, da det meste foregår på åbent hav, og der var ikke nogen smuk indsejling, som der fx er i Oslo-fjorden. Så er I advaret!

BMI Regional flyver direkte fra Esbjerg til Sumburgh på Shetland – og ellers kan man flyve over Aberdeen med Logan Air. Man kan flyve direkte til Aberdeen fra København med SAS.

 

SÅDAN KOMMER DU OMKRING

IMG_0495.JPG

Jeg klarede mig med en kombination af de lokale busser og apostlenes heste, og det gik aldeles glimrende, da busforbindelserne er overraskende gode. Er du frisk på at køre ad smalle veje med ét spor, er det oplagt at leje en bil. Det koster omkring 2.000 kr. pr. uge for en bil med automatgear. Dette inkluderer forsikringer osv., og der er ingen kilometerpenge. Bilen afhentes og afleveres i lufthavnen eller ved færgen.

Autocamper kan lejes i månederne juni, juli og august og 4.800 kr. for en uge. Dette er inkl. alt undtagen diesel, og der er ingen kilometerpenge. Der er sengetøj, gas, alt til madlavning, tv osv. Afhentes og afleveres i lufthavnen (eller ved færgen) og man får en tur med en medarbejder for at vænne sig til bilen. De findes kun med manuelt gear. Der er et booking-gebyr på 200 pund, som fratrækkes den endelige pris, og så er der et sikkerhedsgebyr på 800 pund, som de reserverer på ens kreditkort, og som man får tilbage, når man afleverer bilen i hel og uskadet stand. Bilen udleveres og tilbageleveres med fuld tank. En oversigt over campingpladser finder du her.

 

HVOR SKAL MAN BO?

Færgelejet ved Yell. Med får og free range egg box og telefonboks.

Færgelejet ved Yell. Med får og free range egg box og telefonboks.

Shetlandsøerne består, som navnet antyder, af en masse forskellige øer. De tre største er Mainland, Yell og Unst. Jeg havde base i hovedbyen Lerwick på Mainland, og det var perfekt fordi jeg rejste alene og ikke havde bil. Næste gang jeg skal derover, vil jeg gerne prøve at bo på Unst, som er den nordligste ø, for der er simpelthen så smukt. Det var dog ikke muligt uden bil, for indkøbsmulighederne er begrænsede, og man kan ikke komme frem og tilbage med bus på en dag.

En god idé vil være at dele turen op, så man kommer til at bo to forskellige steder. I kan fx starte med at have base i Lerwick (eller Scalloway, som er den gamle vikinge-hovedstad, og som ligger et kvarters kørsel fra Lerwick, og som er rigtig hyggelig) og så slutte af med at have base på Unst eller Yell. På den måde får I mulighed for at opleve de forskelle, der er på øerne, og ikke mindst for at bo midt i elementerne. Det gør man ikke, hvis man kun bor i Lerwick. Der er masser af gode steder, man kan bo på Shetland, uanset om man er til hotel, B&B eller egen lejlighed. Jeg er klart mest til sidstnævnte. Og på Shetland gav det ekstra god mening, fordi de udflugter, jeg tog på, var til øde egne uden butikker, hvor man kunne købe frokost, så en madpakke var nødvendig.

Der er flere steder på nettet, I kan lede:

Fyrtårnet på Bressay. Der kunne man da godt lige bo et par dage?

Fyrtårnet på Bressay. Der kunne man da godt lige bo et par dage?

HVORNÅR SKAL MAN REJSE DEROVER?

En af de største attraktioner på Shetland er de mange havfugle. De fleste kommer i slutningen af april eller starten af maj og forlader øerne igen i midten af august, så dette er et godt tidsrum. Vejret ved man aldrig med, men efteråret og vinteren byder på nogle ret voldsomme storme, som faktisk kan gøre det livsfarligt at færdes udendørs. Sommeren er mere afdæmpet, men vandtætte vandrestøvler og en vind- og vandtæt jakke får man helt sikkert brug for, uanset hvornår man er der.

2018-07-17 15.51.41.jpg